Käyttämämme filamentit

ABS

ABS eli akryylinitriilibutadieenistyreeni on toinen yleisesti käytetty 3D-tulostinmateriaali. Paras käyttökohde on kestävien osien tulostukseen, joiden on kestettävä korkeampia lämpötiloja. PLA-filamenttiin verrattuna ABS-muovi on vähemmän ”hauras” ja ”joustavampi”. Se voidaan myös jälkikäsitellä asetonin kanssa kiiltävän viimeistelyn aikaansaamiseksi.


PLA

PLA on yksi kahdesta yleisimmin käytetystä 3D-tulostusfilamentista (ABS-filamentti on toinen). Se on oletuksellisesti suositelluin materiaali monille 3D-tulostimille, ja siihen on hyvä syy; PLA on hyödyllinen monenlaisissa tulostussovelluksissa, se ei warppaa ja on hajuton, eikä se vaadi lämmitettyä petiä. PLA-filamentti on myös yksi ympäristöystävällisimmistä 3D-tulostusmateriaaleista; se on valmistettu vuosittain uusiutuvista luonnonvaroista (maissitärkkelys) ja vaatii vähemmän energiaa prosesseihin verrattuna perinteisiin (maaöljypohjaisiin) muoveihin. 3D-tulostuksen ulkopuolelle PLA-muovia käytetään usein elintarvikepakkauksissa, kuten karkkikääreissä ja biohajoavissa lääketieteellisissä implanteissa, kuten ompeleissa. PLA-filamentti 3D-tulostukseen on saatavana monenlaisissa väreissä.

ASA


Akryylinitriilistyreeniakrylaattia (ASA) kehitettiin ABS:n vaihtoehtona. Useilla lisäominaisuuksillaan (kuten parantunut säänkestävyys ja kellastumattomuus UV-valoissa) se on erinomainen valinta ulkokäyttöön tarkoitettuihin osiin tai tulosteisiin. Jos valkoinen ABS muuttuu vaaleankeltaiseksi ajan myötä, ASA pysyy kirkkaana valkoisena paljon kauemmin. ASA: n tulostusasetukset ovat hyvin samanlaisia kuin ABS:n, sillä vain tulostuslämpötila on erilainen.

Nylon Polyamide

Nylon on uskomattoman vahva, kestävä ja monipuolinen 3D-tulostusmateriaali. Se on joustava ja ohut, mutta sillä on erittäin suuri kerrosten välinen adheesio. Nailon kiinnittyykin hyvin sellaisiin asioihin kuin saranat ja muut toiminnalliset osat. Nylonfilamentti voidaan tulostaa kirkkaana, luonnollisena valkoisena läpikuultavalla pinnalla, ja se voi absorboida värin lisäysprosessin tavallisimmilla happoihin perustuvilla vaatetusväreillä tai yntetiikan kangaskohtaisilla väriaineilla. Nylon-filamentti on erittäin herkkä kosteudelle, joten kuivausmenetelmiä varastoinnin aikana ja välittömästi ennen tulostusta (kuivausaineen, tyhjiön tai korotetun lämpötilan käyttäminen) on suositeltavaa parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

PET (PETG, PETT)

Yleensä käyttäjien on vaikea löytää oikeaa PET-polymeeriseosta (polyetyleenitereftalaatti), koska useimmat PET-filamentit ovat itse asiassa kopolymeereja − eli PET, jossa on ylimääräinen molekyyli. Yleisin PETG-filamentti on teollinen vahvuus, jolla on useita hienoja ominaisuuksia. Kuvitteellisesti puhuttaessa se yhdistää PLA-filamentin helppokäyttöisyyden ABS-filamentin lujuuteen ja kestävyyteen. Ensinnäkin sen lujuus on paljon korkeampi kuin PLA:n, ja se on FDA:n hyväksymä (tehdään esim. ruokakontteja ja sekä säilytyskontteja elintarvikkeiden kulutustyökaluille). Toisin kuin ABS-filamentti, se tuskin warppaa ja tuottaa hajuja tai savuja tulostettaessa. PET-filamentti ei ole biohajoava, mutta se on 100% kierrätettävä.

TPE

TPE-filamentti on joustava 3D-tulostusmateriaali, joka tuntuu ja toimii paljolti samalla tavalla kuin joustava kumi. TPE-filamenttia voidaan käyttää sellaisten osien valmistamiseen, jotka voivat taipua tai joustaa ympäristöään sopiviksi: tulpat, vyöt, jouset, puhelinkotelot ja paljon muuta. Tämä erittäin joustava 3D-tulostinmateriaali antaa mahdollisuuden luoda 3D-tulosteita, joilla on pehmeän kumin ominaisuudet. Joustavuudesta johtuen on kuitenkin käytettävä paljon hitaampia tulostusnopeuksia, jotta filamentti pysyisi sitovana.

Polykarbonaatti

Polykarbonaatti (PC) on vahva ja iskunkestävä − materiaalia käytetään esimerkiksi luodinkestävässä lasissa. Polykarbonaatti on erittäin kova ja kestävä kestomuovimateriaali.

TPU

TPU (termoplastinen polyuretaani) on joustava, öljyn- ja rasvankestävä sekä kulutusta kestävä materiaali, jonka kovuus on 95A. TPU-muovilla on useita hyviä käyttökohteita, kuten auto-instrumenttipaneelit, vetopyörät, sähkötyökalut, urheilutarvikkeet, lääkinnällisiä laitteet, vyöt, jalkineet, puhallettavat lautat ja erilaiset suulakepuristetut kalvot, levyt ja profiilit. Sitä käytetään myös yleisesti matkapuhelimen suojakuorina.

PVA vesiliukoinen tukimateriaali

3D-tulostusfilamentti PVA on erinomainen tukimateriaali 3D-tulostuksessa. Filamentti sitoutuu hyvin PLA:han ja liukenee nopeasti veteen. PLA-tukimateriaalin manuaalinen poistaminen ei ole enää tarpeen, ja voit vain liottaa objektin veteen. PVA on helppo tulostaa ja sillä on suuri vetolujuus. PVA on myrkytön ja biologisesti hajoava, kun se on liuennut veteen. PVA:n avulla voidaan tulostaa erittäin vaikeita esineitä, joita muutoin ei voi tulostaa.

PP

PP on sitkeää, joustavaa, kevyttä, kemiallisesti kestävää ja sopii elintarvikkeille, minkä vuoksi sillä on laajat käyttömahdollisuudet. PP on 3D-tulostusfilamenttina suhteellisen vaikea työstää, sillä se on taipuvainen vääntymiseen ja kerrokset pitävät huonosti.

EasyWood™

EasyWood™ näyttää, tuntuu ja tuoksuu oikealta puulta. Se on ainutlaatuinen sekoitus, jossa on 40 % jauhettua puuta ja EasyFil™:in polymeerejä. Sen ansiosta materiaalia on äärimmäisen helppo tulostaa. Alhaisen kutistumisen vuoksu EasyWood™ ei väänny lähes ollenkaan, eikä myöskään tuskin muuta muotoaan jäähtyessään.

Nylon CF15

Fillamentumim Nylon CF15 filamentti on nyloniin perustuva tulostusmateriaali. Materiaalin on sisälletty tuotannossa hiilikuituja.
Nylon CF15 on tunnettu lukuisista ominaisuuksistaan:
    - korkea lujuus
    - Hyvä lämpöstabiilius
    - Hyvä kemiallinen kestävyys
    - Iskunkestävyys jopa alhaisissa lämpötiloissa
Tyypillinen on myös vähäinen lämpölaajeneminen. Materiaali sopii ihanteellisesti osiin, jotka ovat kovassa rasituksessa.

MetalFil™ Classic Copper

MetalFil™ Classic Copper aivan uusi ja uskomaton PLA-pohjainen filamentti, jossa on n. 80 % kuparijauhetta.
Tämä korkea kuparitäytteen osuus mahdollistaa jokaiselle FDM 3D-tulostimen käyttäjälle kupariesineiden valmistuksen, joita ei melkein pysty erottamaan oikeasta kuparista.
Kiillotus, harjaus tai hiominen:
Tulostuksen jälkeen MetalFil™ on helppo käsitellä messinkiharjalla tai hiomapaperilla. Hiomisen ansiosta kuparijauheen näkyvyys tulee esineessä paremmin esille.
Heti kun MetalFil™ on hiottu tai harjattu, esine voidaan kiillottaa valkoisella kiillotustahnalla. Näin esine saa luonnollisen ja voimakkaan kiillon.

Steelfill

Steelfill on PLA-filamentti, joka sisältää terästä. Esineet voidaan jälkikäsitellä niin, että siihen saadaan metallisen kiiltävä pinta.

Nylon Carbon Fiber

Tämä filamentti koostuu vankasta nailonista, jota on vahvistettu runsaalla hiilikuitupitoisuudella. Se sopii täydellisesti tulostamaan tarkasti ja vakaasti sellaisia esineitä, joiden pitää kestää korkeita lämpötiloja, rasitusta ja kolhuja.

ecoPLA

ecoPLA-filamenttia on muokattu hieman ja näin ollen se sopii erinomaisesti 3D-tulostukseen.
PLA (polymaitohappo) on myrkytön ja täysin biohajoava 3D-tulostusmateriaali.
ecoPLA-filamentin ominaisuudet:
    - minimaalinen kutistuminen
    - ainoastaan pieni viive
    - hyvä halkaisija- ja pyöreystoleranssit
    - ei epämiellyttävää hajua tulostettaessa
    - helppo tulostaa
    - parempilaatuinen kuin tavalliset PLA-filamentit

Ninjaflex

Ninjaflex on erittäin venyvä ja samalla ympäristöystävällinen materiaali, joka kuitenkin säilyttää muotonsa. Siitä voi valmistaa esimerkiksi kännykän kuoria

Ominaisuudet:

Filamentin reunan kovuus noin 85A.

Kohtuulliset läpimitat ja materiaaliominaisuudet takaavat luotettavat ja korkealaatuiset tulosteet

Korkea elastisuus ja erinomainen kulutuskestävyys

Erinomainen ensimmäisen kerroksen kiinnittyminen ja tarttuvuus välikerrosten välillä

Semiflex

Semiflex on vähän jäykempää kuin ninjaflex joka sopii erinomaisesti tuotteisiin jotka tarvitsevat joustavuutta mutta ei liikaa